Zakkenrollers

Je zou bijna denken dat je als criminoloog (kleine) criminaliteit aantrekt.

Ik ben dol op reizen. Nieuwe plekken ontdekken, culturen leren kennen en mensen uit alle hoeken van de wereld ontmoeten. Maar dat niet alleen, ik kan ook enorm uitkijken naar het inpakken en kies bewust mijn tas uit. Met een scherpe criminologische blik en passend bij de bestemming heeft dat al zeker tweemaal zijn vruchten afgeworpen.

De eerste keer was in de trein naar Brussel. We waren na de Belgische grens overgestapt op een andere trein en zaten te wachten tot de trein ging rijden. Ik zat voor me uit te staren tot ik bij de dame aan de andere kant van het gangpad een man zag staan. De dame had net wat uit haar tas gehaald en de tas stond nog open toen een man van buiten de trein een vraag aan haar stelde. De klassieke zakkenrollerstruc in de trein. De vrouw is afgeleid en de man binnen kan zo de waardevolle spullen uit haar tas halen. Dan hebben ze aan mij een slechte. Ik zag het gebeuren en dat zag die man buiten ook. De man in de trein werd met een oogwenk gewaarschuwd en ging ervandoor.

De tweede keer was in Miami. We wilden met de bus naar Little Havana en genoten tijdens het wachten van de hoge gebouwen en de mooie blauwe lucht. Tijdens het wachten, stonden er twee mannen achter ons die in het Spaans met elkaar praatten en steeds dichterbij kwamen staan. Nou versta ik geen Spaans, maar ik had wel een vermoeden wat ze van plan waren. Ook hier was een man die ons wilde afleiden terwijl een andere “blinde” man de tas van mijn man aan een rolpoging zou onderwerpen. Ik draaide me om nog voor ze deze actie in gang konden zetten en ik zag de blinde man vlak achter mijn man staan en zijn blindenstok opvouwen. Toen hij zag dat ik hem aankeek, maakte hij dat hij wegkwam. Doen of je blind bent. Die kende ik nog niet.

De moraal van het verhaal? Zakkenrollers werken graag in teams zodat de ene je af kan leiden en de ander zijn gang kan gaan. Geef ze geen kans door je tas altijd in het zicht te houden en laat je niet afleiden van deze belangrijke taak om je spullen veilig bij je te houden. Een rugzak is niet handig, maar als je er toch een gebruikt, houd deze dan voor je of laat je reisgenoot erop letten. Zeker op (rol)trappen en drukke plaatsen zoals een bushalte zijn favoriet om toe te slaan.

We zouden er een profiel van een zakkenroller tegenaan kunnen gooien. Mensen die doelloos rondlopen, meestal een groep van twee (of meerdere) personen die doen alsof ze niet bij elkaar horen en met oogwenken hun plan van aanpak “bespreken” en ten uitvoer brengen. Vaak is er één die nonchalant zijn of haar jas over zijn arm heeft hangen zodat de buit direct verstopt kan worden en ongezien kan worden doorgegeven aan een andere persoon die de buit in een (vaak al openstaande) tas laat glijden.

Ik loop ook weleens in mijn eentje doelloos door de stad met mijn jas over mijn arm en met mij nog vele andere. Moeten we die allemaal als potentieel zakkenroller zien? Dat is precies het probleem bij Predictive Profiling. Achteraf kun je waarschijnlijk zeggen dat die zakkenroller perfect in het geschetste profiel past, maar vooraf is het aantal “verdachte personen” niet te overzien. Steek maar liever je energie in het letten op je spullen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s