Predictive Profiling

Na de aanslagen op het vliegveld van Brussel was er een Veiligheidskundige bij RTL Late Night die van mening was dat men had kunnen weten dat die mannen iets van plan waren, simpelweg omdat ze een winterjas droegen op een warme dag. Hij vindt dan ook dat mensen die zich zodanig opvallend gedragen, gecontroleerd moeten worden. Alles voor de veiligheid, zeker als daar zoveel mensenlevens mee gemoeid zijn. Maar wat als mijn door de zon gebruinde man niet lekker is en daarom zijn jas aanheeft? Is hij dan ook gelijk verdacht? En welke gevolgen moet dat dan krijgen?

Ze doen het ook bij auto’s. Oudere auto’s worden bij een politiecontrole standaard van de weg gehaald, want daar mankeert meestal wel wat aan en dan kunnen er weer bonnen geschreven worden. Zo werd ik op een vaste plek in een wat mindere wijk van Rotterdam met mijn Ford Fiesta op leeftijd regelmatig van de weg gehaald, maar bij mij viel niks te halen. Na de zoveelste keer heb ik maar mijn route gewijzigd en was voor mij het probleem opgelost. Zo bezien werkt omgekeerde Predictive Profiling ook heel goed! 

Een politieagent in Amsterdam heeft weleens toegegeven dat Marokkanen op brommers bijna standaard van de weg worden gehaald, omdat daar vaak wel wat mis mee is (gestolen, niet verzekerd, opgevoerd, etc.). Het zou triest zijn als dat waar is. 

Ik heb het ook wel in winkels gemerkt. Wanneer ik alleen aan het ronddwalen was, werd ik regelmatig nauwlettend gevolgd door een beveiliger. Zeker wanneer ik ook nog een boodschappentas bij me had. Dit gebeurde niet wanneer ik dezelfde winkel met een shopmaatje bezocht. 

Predictive Profiling is niet veel meer dan het in kaart brengen van een persoon en/ of situatie die als verdacht gezien kan worden. De profielen worden opgesteld op basis van ervaringen uit het verleden. Door de aanslagen in Brussel zijn we bijvoorbeeld allemaal alert op mensen die een winterjas in de zomer dragen. Tot de herinneringen aan de aanslagen weer vervaagd zijn en we nog hooguit denken: “Hé das gek, hij heeft een winterjas aan in de zomer.”

Klopt het wel wat die veiligheidskundige zei? Hadden we de aanslagen in Brussel kunnen voorkomen? Het enkele gegeven dat iemand een winterjas in de zomer aanheeft is niet voldoende aanleiding om aan te nemen dat die persoon een aanslag gaat plegen. De etniciteit van de persoon geeft uiteraard ook geen doorslag, alsof elke getinte medemens een aanslag wil plegen. Nu we alert zijn op mensen die in de zomer een winterjas dragen, wordt er wel naar een andere wijze van een aanslag gezocht en zal er bijvoorbeeld alleen een bom in zijn koffer zitten. Hoe moeten we dat dan weer voorkomen? Straks mogen we alleen maar reizen met een paspoort, creditcard en tandenborstel. En dan wel het liefst in zo’n doorzichtig zakje van maximaal één liter!


Een reactie op “Predictive Profiling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s