Crimineel!

Soms lees je van die nieuwsberichten waarbij je niet weet waar je moet beginnen om uit te leggen wat er allemaal niet van klopt. Althans dat geldt voor mij.

Vandaag wordt in de media breed uitgemeten dat Rotterdam asociale en criminele mensen gaat weren uit bepaalde achterstandswijken. Ik las het bericht op NU. Terwijl ik nadacht over wat ik zojuist had gelezen, opende ik de reacties op dit bericht. Het artikel zelf is erg kort door de bocht met weinig achtergronden dus perfect voer voor zogenaamd grappige reacties. Het slimme aan deze geopperde maatregel is dat deze erg tot de verbeelding spreekt. Wie wil er nou een asociale en/ of criminele buurman?

img_0179

Op de site van de Volkskrant vond ik de bron van dit nieuws. Op zich is het argument van de gemeente voor deze maatregel wel begrijpelijk: “De gemeente wil straten en wijken waar het al wat roerig is, een adempauze geven door de instroom van mogelijke nieuwe problemen te stoppen.” Wat het artikel niet zegt, is wat de gemeente ondertussen gaat doen om de huidige problemen op te lossen en waar deze mensen dan moeten wonen. Op NU werd in de reacties al Wassenaar geopperd, het is maar een idee.. Een andere veelgenoemde reactie in dit kader is om ze maar allemaal naar een eilandje te sturen. Er wordt door sommige mensen aan Australië gerefereerd, een veelgemaakte misvatting is dat het uitsluitend criminelen zijn die dat land bevolkt hebben (daarover een andere keer meer).

Wat is er dan mis met de voorgenomen maatregel? In de eerste plaats de gekozen doelgroepen. Hoewel de gekozen begrippen perfect zijn om tot de verbeelding te spreken, is het onduidelijk wat daaronder valt. Asociaal is een subjectief begrip. Wat de een asociaal vindt, vindt de ander normaal. Waar de grens ligt, daar valt over te discussiëren. Een crimineel is iemand die de wet overschrijdt, maar is iemand die ooit een keer een brood heeft gepikt voor altijd een crimineel? Wanneer die persoon zijn straf heeft uitgezeten, is het in principe afgedaan. Het is dus niet: eens crimineel, altijd crimineel. Gelukkig niet.

In het artikel van de Volkskrant wordt er gelukkig wat genuanceerder over dit plan geschreven en worden ook bezwaren genoemd. Zo benoemt de Raad van State het plan als een “ernstige inbreuk op het recht van de vrijheid van vestiging en de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer” en volgens een Hoogleraar van Universiteit van Leiden is het in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Rechten waar in het verleden hard voor gestreden is.

Noem me een optimist, maar ik geloof erin dat je mensen kunt verbeteren. Anders had ik natuurlijk ook geen criminologie gestudeerd. Het lijkt me beter als de gemeente zich gaat richten op het oplossen van de problemen, in plaats van ze door te schuiven naar andere gebieden. Daarbij kan niemand de toekomst voorspellen, zelfs de gemeente niet en kan je mensen niet blijven straffen voor iets dat ze in het verleden gedaan hebben.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s