Hoe ik aan de andere kant van de wereld in de gevangenis belandde..

Acht jaar geleden alweer besloot ik mijn studie criminologie voor anderhalve maand te onderbreken. Na de basisschool naar de Havo, vervolgens HBO en nu de universiteit, ik was non-stop bezig met studeren en ik was het wel even zat. Ik besloot het maar meteen groots aan te pakken en boekte een vliegticket naar Australië met op de terugweg een stopover van een week in Maleisië. De reis van mijn dromen!

woolamai-beach
Woolamai Beach

Op een koude woensdagochtend in januari vertrok ik met mijn knalgele backpack naar Australië. Ik had nog maar één keer eerder gevlogen (naar Malta) dus dit was wel even spannend. Een dag later kwam ik in Melbourne aan. Voor de taxi’s stond een rij en ik trof er precies één waarbij het benzinelampje knipperde en het alarmpje afging. Heb ik weer. Ik was te moe om me druk te maken. Uiteindelijk ben ik zonder problemen in mijn hostel aangekomen.

gele-backpack

Australië is een land van extremen. Tijdens mijn verblijf in Melbourne beleefde ik de warmste dag ooit. Zaterdag 7 februari 2009 is met een temperatuur van 46,4 graden de boeken in gegaan als warmste dag ooit in Melbourne. Rond Melbourne waren er hevige bosbranden die 173 mensen het leven hebben gekost en waardoor er 414 gewond zijn geraakt. In het noordoosten van Australië was het regenseizoen aan de gang waardoor de krokodillen bij mensen in de tuin zwommen.

Melbourne Docklands.jpg
Docklands

Los daarvan heb ik genoten van mijn tijd in Melbourne. Ik bezocht de Docklands, de vroegere haven voor met name vissersboten, wat nu heel modern is met gezellige eettentjes en allerlei winkels. Verder heb ik het Chinees nieuwjaar beleefd op de gezellige Yarra Promenade met een markt en heb ik genoten van de Royal Botanic gardens. Ook bezocht ik St Kilda beach en het huisje van de ouders van James Cook. De warmste dag bracht ik door in de bibliotheek, waar je gratis kan internetten, om het volgende gedeelte van mijn reis te plannen.

Melbourne Yarra River.jpg
Yarra river
Melbourne Cooks cottage.JPG
Cooks’ Cottage

Ik heb twee keer de stad verlaten voor een excursie. De eerste heb ik zelf georganiseerd, naar de Dandenong Ranges. Ik ging met de trein naar Belgrave om daar op de Puffing Billy te stappen. Een prachtige treinrit door de bush. De tweede excursie was georganiseerd, naar Philip Island. Onderweg stopten we bij een dierenpark waar ik kangoeroes heb gevoerd en het hoogtepunt van de dag was natuurlijk de Penguin Parade, waarbij de pinguïns bij schemer op het strand aanspoelen.

Kangaroos.jpg
Maru Koala and Animal park
Puffing Billy.jpg
Puffing Billy

Als aanstormend criminologe kon een educatieve activiteit natuurlijk niet ontbreken. Ik bezocht de Old Melbourne Goal, de eerste staatsgevangenis. Tussen 1845 en 1929 zijn daar 135 mensen verhangen. Hier ging nog een hele studie aan vooraf, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand onthoofd wordt bij het opknopen. Na de ophangingen werd een Death Mask van de dode gemaakt. Die van Ned Kelly, een beruchte crimineel, is daar nog te bewonderen.

Om de ervaring compleet te maken, liet ik me samen met wat andere mensen opsluiten in de oude gevangenis. Zo heb ik zelf ook nog even mogen ervaren hoe het is om opgesloten te worden. En zo kwam het dat ik aan de andere kant van de wereld in de gevangenis belandde. Gelukkig was het maar van korte duur, want zo prettig was het niet. Zo’n vrouw die tegen je staat te schreeuwen en daarna op cel zitten. De cellen daar waren verre van Hilton dus ik was blij dat ik weer naar buiten mocht. De warmte nam ik maar al te graag voor lief..

Vind je het leuk wat je zojuist hebt gelezen en wil je dat vaker lezen? Blijf op de hoogte door onderaan de pagina je e-mailadres op te geven of Crimitivity op Facebook te liken. Bij 100 volgers verloot ik een Crimitivity goodie bag!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s