Hoe een land is opgebouwd door criminelen..

Na een ietwat teleurstellend bezoek aan Canberra ben ik met de Murrays bus doorgereisd naar Sydney. Op die manier heb ik ook wat van de binnenlanden van Australië gezien. Buiten de steden heb je eerst de bush en daarbuiten pas de outback. De outback heb ik niet gezien. Wel genoeg bush, met de nodige bergen en bijbehorende afgronden. Heel fijn met hoogtevrees.

IMG_2314.jpg
Darling Harbour

Ik zat in een supergezellig hostel waar ik vele mensen ontmoet heb, waar wekelijks een BBQ werd georganiseerd en in de weekenden pannenkoeken voor ontbijt werden gebakken. Ik bleek onverslaanbaar te zijn in de Australische monopoly en heb superintelligente discussies gevoerd, zoals over wie er romantischer zijn; de Fransen of de Italianen. Kortom, ik had mijn accommodatie goed uitgezocht.

img_2657

Sydney is weer een hele andere stad dan de vorige twee. Niet te vergelijken. Ik heb aardig wat tijd in Sydney doorgebracht dus zo’n beetje alles wel gezien. Een van mijn favoriete plekjes was toch wel de dierentuin, aan de overkant van de Parramatta river dus met prachtig uitzicht op de stad.

Een andere favoriet was de Royal Botanic Gardens met de Flying Foxes, vele vogels en met wederom uitzicht op de iconische gebouwen van de stad; Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge.

img_2760

Op hetzelfde lijstje staan Chinatown en Paddy’s Market. In Chinatown heb ik heerlijk gegeten en bij Paddy’s Market heb ik superleuke souvenirtjes geshopt. Een heerlijk gebied om rond te dwalen.

img_2165

Uiteraard heb ik ook een paar keer de stad verlaten. Zo ben ik met de boot naar Manly gegaan. Dit ligt ten noorden van de stad aan de Tasman Sea. Later ben ik met de trein naar Bondi Beach gegaan. Dat mag natuurlijk niet ontbreken!

Als aanstormend criminoloog kon een bezoek aan de Hyde Park Barracks en The Rocks natuurlijk niet ontbreken. The Rocks is de wijk waar de eerder genoemde iconische gebouwen staan, maar het is ook de plek waar in 1788 de eerste vloot aankwam met 1500 mensen die zich in Australië vestigden. Onder deze mensen zaten 780 veroordeelden uit Engeland. Een enkeltje Australië werd het alternatief voor de doodstraf, omdat het aantal veroordelingen tot de doodstraf uit de hand begon te lopen. Ze kwamen om te werken en hun eerste klus was om The Rocks geschikt te maken om op die plek te kunnen bouwen. Daar moesten wat bergen voor worden verzet, letterlijk.

De eerste tijd sliepen de veroordeelden op boten, maar qua veiligheid voldeed dat na verloop van tijd niet meer. De Hyde Park Barracks werden gebouwd (door gevangenen zelf uiteraard) tussen 1817 en 1819. Deze gebouwen zijn nog steeds te bezoeken. Rond deze tijd was de gevangenis helemaal niet de eerste keuze van de rechter. Al bij kleine overtredingen werd de doodstraf opgelegd. In de 18e eeuw werden er meer humane straffen geëist. Een oplossing daarvoor was de transportatie van deze gevangen naar Australië (75%). Maar 1% kreeg de gevangenisstraf.

img_2551
Hangmatjes voor de gevangenen, dat valt toch wel mee? Als er voor ieder één is wel ja, de rest sliep op de grond.

Alleen de heenweg werd geregeld waardoor de gestraften na afloop niet meer terug naar Engeland konden. Ze konden dan niet anders dan een leven opbouwen in Australië en wat is dan het eerste probleem waar je tegenaan loopt? Juist ja, het vinden van een vrouw. In totaal zijn er zo’n 170.000 mannen naar Australië getransporteerd en was de verhouding 7 mannen op 1 vrouw.  Gelukkig was de oplossing hiervoor snel gevonden. Door armoede en ziektes in Ierland waren er veel wezen. De weesmeisjes werden naar Australië gestuurd en daar trouwden ze met veel oudere Engelse mannen. Veel families van nu hebben dus een crimineel als voorouder. Het is erg ‘in’ om dat na te gaan en er met trots over te praten.

En zo komt het dat Australië in den beginne (naast de Aboriginals) is opgebouwd en bevolkt door criminelen. Het land waar toch wel een beetje verliefd op ben geworden.

IMG_2621.JPG

Vind je het leuk wat je zojuist hebt gelezen en wil je dat vaker lezen? Blijf op de hoogte door onderaan de pagina je e-mailadres op te geven of Crimitivity op Facebook te liken. Bij 100 volgers verloot ik een Crimitivity goodie bag!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s