DIY Lightbox

Een Lightbox is hartstikke in en zoals dat met vele trends gaat, vond ik het eerst niet zo geweldig tot ik me bedacht je er de leukste spreuken op kan zetten en ik er ook gewoon zelf een kan maken.

Op internet vond ik een paar beschrijvingen om zo’n Lightbox te maken, maar ze waren naar mijn idee niet compleet en niet geheel kloppend. Ik heb er een tijdje over nagedacht en de juiste spulletjes verzameld om de Lightbox zelf te maken met een volledige zelfmaak beschrijving.

img_3804

Benodigdheden:

 • Fotolijstjes
 • Inkijk werende raamfolie
 • Cardboard
 • Gekleurd karton (voor de letters)
 • Stevige plastic mapjes (voor de letters)
 • LED lights
 • Verf
 • Snijmat
 • Hobbymes
 • Lineaal (metaal)
 • Lijm (Tacky Glue)
 • Plakband
 • Kwasten
 • Verfbakje
 • Papiersnijder
 • Tangetje
 • en een behulpzame kat 

Verreweg de meeste spulletjes heb ik bij de Action gekocht, zelfs de inkijk werende raamfolie dus het is een goedkoop projectje. Alleen het cardboard heb ooit op een hobbybeurs gekocht.

img_3808
De raamfolie heeft tijd nodig om te drogen om zo goed aan het glas te hechten dus daar ben ik mee begonnen. Haal het fotolijstje uit elkaar en leg het glasplaatje op een stuk folie (op de snijmat) om zo de folie op maat te snijden. Volg de beschrijving op van de raamfolie, die van de Action bevestig je met wat water en sop uit de plantenspuit.

img_3809Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het cardboard om de box te maken. Het voordeel van een vierkant is dat het een hoop rekenwerk scheelt en dat de box mooi in de lijst komt te vallen waardoor het stevig wordt. De lijst is 20 bij 20 en voor de stevigheid laat ik de kantjes om en om “uitsteken”. Het cardboard is 2 mm dus dus ik snij alle stukken af op 19,8 cm in de lengte. Ik haal twee stukken uit een stuk cardboard waardoor ze op 9,5 cm breed uitkomen, maar je kan het zo breed maken als je wil. Snij in totaal vier stukken in die maat en probeer of het in de lijst past.

img_3811

De stukjes cardboard heb ik eerst met de randjes aan elkaar met Tacky Glue gelijmd en goed laten drogen. Deze lijm is ideaal om verschillende materialen snel aan elkaar te laten plakken.

Nadat de lijm gedroogd is, heb ik de buitenkanten geverfd. Gezien de lichte kleur (english rose), heb ik het na het drogen een tweede verflaag gegeven.

Voor de achterkant heb ik ook een stuk cardboard gebruikt. De breedte van mijn cardboard is net geen 20 cm. Het voordeel hiervan is dat dat me ruimte geeft voor de draad van de lampjes. img_3816

De achterkant heb ik ook geverfd, maar dat hoeft niet. Tijdens het drogen heb ik de lampjes vastgeplakt. Het zijn veel lampjes, 10 per zijkant, maar het paste prima. Wellicht kan het ook met minder lampjes. Test de lampjes nog wel even voor je ze vastplakt.

img_3817Nadat de folie goed gehecht is aan het glas, doe je deze weer in het lijstje. De ijzertjes heb ik er met een tangetje uitgetrokken. Haal ook het tweede lijstje leeg en trek daar de ijzertjes uit. Deze lijst gebruik je voor de achterkant. Plak de kartonnen achterkant eerst vast zodat de kubus strak op elkaar zit. Vervolgens plak je de lijsten erop. Het doosje met de batterijen en de aan- en uit knop heb ik met plakband op de achterkant vastgeplakt
img_3820
Voor de lijntjes heb ik de breedte van de lijst aangehouden. De lijstbalkjes zijn 1,1 cm en de ruimte is 19,9 cm dus ik heb twee strookjes van die afmeting uit cardboard gesneden. Daarnaast heb ik twee smallere strookjes van 0,5 cm gesneden en heb ik alle strookjes geverfd.

Plak een breed en smal randje op elkaar en vervolgens met de smalle rand vast op de ruit. Zo krijg je ruime om de letters tussen de schuiven. Verdeel het zo, met de lineaal erbij, in drie vlakken. Gebruik deze maten bij het maken van de letters.

img_3821Tijdens het drogen ben ik alvast begonnen met het snijden van de letters. Ik heb hiervoor de Cricut gebruikt, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken en knippen of als je de standaardmaten gebruikt, een setje van de Hema kopen, maar dat laatste is wel een beetje vals spelen natuurlijk! Ik heb helaas geen lamineerapparaat dus voor de letters kocht stevige insteekhoesjes bij de Action en met de Tacky Glue heb ik ze daarin geplakt. Deze lijm droogt namelijk transparant op. Smeer wel de hele letter goed in met lijm zodat je er niks meer van ziet nadat het gedroogd is en plak de letters tussen het plastic vast in een rechte lijn. Zet eventueel hulplijntjes met een potlood zodat ze recht komen en niet teveel ruimte krijgen. Het moet natuurlijk nog wel op de Lightbox passen. Snij nadat de lijm gedroogd is, het plastic zodat je een strookje in de juiste maat per letter krijgt. Schuif de letters in de letterbox en klaar ben je.

En zie hier het resultaat, staat dat niet super gezellig? Heb jij ook een Lightbox gemaakt, stuur me een foto. Het lijkt me leuk om dat te zien!

img_3823

 


Een reactie op “DIY Lightbox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s