Criminoloog zkt baan

Onlangs verscheen het nieuwsbericht dat zeven op de tien Europese jongeren het belangrijker vinden dat ze een baan hebben waar ze plezier in hebben dan dat ze een baan hebben waar ze veel geld mee kunnen verdienen. Daar kan ik me wel in vinden. Het is iets waar ik de laatste tijd ook over nadenk.

Status is alles?

Ik ben grootgebracht met het idee dat status ontzettend belangrijk is. Ik kon goed leren en mijn vader heeft van jongs af aan tegen mij geroepen dat ik professor zou worden. Ik vond dat verschrikkelijk. Niet dat ik wist wat het precies inhield, maar ik vond het niet leuk om dat als een soort mantra door mijn hele jeugd te hebben moeten aanhoren.

Het is moeilijk om het idee van ‘status is alles’ los te laten. Een hele tijd geleden alweer sprak ik met een vriendin hierover. Ze vertelde over iemand die een baantje bij een supermarkt heeft om met dat inkomen de rekeningen te kunnen betalen. Daarnaast had diegene genoeg tijd over om te doen wat ze leuk vond.

I’m an idealist. I don’t know where I’m going but I’m on my way

Ik ben criminologie gaan studeren, omdat ik mensen vooruit wil helpen. Zoals ik bij Slachtofferhulp NL een heleboel slachtoffers ondersteund heb in de verwerking van wat ze hebben meegemaakt en zoals ik bij FPC de Kijvelanden (onder andere) de rechtspositie van patiënten heb bewaakt.

Mijn droombaan was om te werken bij de (jeugd)reclassering, maar nadat ik bij een reclassering een vrij teleurstellend sollicitatiegesprek heb gehad, weet ik dat ook niet meer zo zeker. De taak van de reclassering is om de gestrafte te helpen terug te keren in de maatschappij en hoewel de betreffende organisatie dat ook in hun missie onderschreef, verklaarden ze tijdens het gesprek dat ze er vooral mee bezig zijn dat daders gestraft moeten worden (en daar gaan zij nou juist niet over).

Processed with MOLDIV

Het is lang geleden dat ik een vacature voorbij heb zien komen waar ik echt enthousiast van werd en dat geeft te denken. Ik vind dat voorbeeld van die vriendin wel heel mooi. Moedig ook. Misschien ga ik daar wel een voorbeeld aan nemen.


Een reactie op “Criminoloog zkt baan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s