Hoe word je creatief?

Creativiteit kent vele vormen. Ik zou niet kunnen kiezen welke ik de leukste vind, want ik beleef aan vele plezier. Mijn vader is niet handig dus mijn moeder deed de klusjes in huis en ik hielp haar daarmee. Zo hebben we bijvoorbeeld samen vele meubels in elkaar gezet. Ik kan dus wel zeggen dat ik de handigheid van huis uit heb meegekregen.

Crimitivity Creatief 4

Al op jonge leeftijd ging ik naar een teken- en schildercursus. Ik trof een superleuke leraar die mij met humor de fijne kneepjes van het vak leerde. Ik was geen kei in tekenen dus hij liet me weleens (voor de grap uiteraard) erbij schrijven wat ik nou precies had getekend. De meest waardevolle les die hij me geleerd heeft, is: “niet zo kritisch zijn op jezelf, van een afstandje bekijken!” Wat natuurlijk tegen mijn perfectionistische dovenmansoren is gezegd, maar het is hem uiteindelijk gelukt. Ik heb het perfectionisme redelijk onder controle. Ik ga niet meer door tot het perfect is, want wanneer is het dan perfect? Het is handwerk en het is wel zo leuk als dat zichtbaar blijft. Daarbij zorgen sommige uitschieters voor verrassende effecten of is een leuke herinnering aan bijvoorbeeld een kat die net een koppie kwam geven.

Crimitivity Creatief 2

Later ging ik met mijn moeder mee naar creatieve workshops waar ik (bloemen)stukjes en kransen maakte. Daar leerde ik de kunst van het weglaten. Je kan zo’n bloemenstukje wel eindeloos blijven vullen, maar wordt het daar ook mooier van?

Crimitivity Creatief 3

Voor het sieraden maken heb ik nooit een cursus gedaan. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe ik erbij ben gekomen om dat te gaan doen. Jarenlang heb ik vele kralenwinkels bezocht en een heleboel sieraden gemaakt, met als hoogtepunt de trouwringen die ik samen met mijn man maakte. Daarover in een ander artikel meer. Ik heb nog steeds een heleboel kralen die liggen te schreeuwen om tot een sieraad gemaakt te worden dus dat ga ik zeker binnenkort doen.

Crimitivity Creatief 1

Toen ik nog bij Thuis Op Straat op de pleinen werkte, heb ik jarenlang creatieve workshops voor kinderen bedacht en uitgevoerd. Dat was zo leuk om te doen en het maakte dat ik me enorm bevoorrecht ging voelen. Ik ontmoette namelijk kinderen die thuis nog niet eens kleurpotloden hebben. Hoe bestaat het in een wereld waar de Action aanwezig is? Over armoede gesproken..

Dus hoe word je creatief? Nou gewoon, door te doen. Ik heb zoveel geprobeerd (ik heb nog niet eens alles genoemd) en vind alles leuk. Dan gaat de rest vanzelf. Je wordt er vanzelf handig in.

IMG_3756


Een reactie op “Hoe word je creatief?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s