Maffia

Binnenkort vliegen wij naar Napels om vakantie te vieren in die omgeving. Op ons lijstje staan onder andere een bezoek aan Vesuvius, Pompeï, Amalfi-kust en Napels zelf. Tijdens mijn studie had ik ook het vak Organised Crime (in het Engels inderdaad!) en daarvan heb ik onthouden dat hoe dieper in de laars, des te meer maffia aldaar. Met een bezoekje aan Napels begeven we ons dus in het hol van de leeuw.

Processed with MOLDIV

Toegegeven, ik vond die maffia wel fascinerend en ik had de kans om me al eerder in het hol van de leeuw te begeven toen ik tijdens mijn eerste Australië-avontuur een Napolitaan ontmoette. Antonio nodigde me uit om mijn scriptieonderzoek over de maffia te doen, hij kende wel mensen.. Ik had mijn zinnen al op jeugdcriminaliteit gezet, da’s toch iets minder heftig.

En minder heftig was het! Google maar eens de woorden maffia en Napels. Het eerste wat je te weten komt is dat de Camorra Napels beheersen. Het tweede resultaat is een krantenartikel van het AD met de titel Napels siddert voor wrede babygangsters en resultaten die daarop volgen zijn van gelijke strekking. De jongste, minderjarige Camorrageneratie is roekelozer dan de voorgaande generaties. Ze leggen vanaf hun scooter op klaarlichte dag leden van rivaliserende clans om, geïnspireerd door films en min of meer aangeleerd door hun in drugs handelende ouders. Daar gaan wij naartoe op vakantie inderdaad! Om even lekker te ontspannen in het Italiaanse zonnetje. Genieten van La Dolce Vita.

beed2d9badcba7a22cf3282748de3e73

Ter voorbereiding op onze vakantie ben ik daar wat verder in gedoken. De noordelijke buitenwijk Scampia schijnt dé wijk te zijn waar je je beter niet kan begeven. In 2010 werd ontdekt dat Google de wijk niet met Streetview heeft vastgelegd, maar intussen is dat wel beschikbaar. Ook Sanità wordt genoemd als (voormalig) gevaarlijk. En in de wijk Caivano kun je je beter ook niet begeven vanwege de hoge armoede, criminaliteit en drugsgebruik. De jonge gangers schijnen uit deze wijk te worden gerekruteerd.

De maffia is ontstaan door de historische ontwikkeling van Italië. Doordat er geen centrale macht was, is de maffia hun eigen veiligheid gaan organiseren en daarmee bescherming en privileges te genereren. In ruil daarvoor betaalden mensen geld of vervulden een taak. In die tijd werd de maffia niet als crimineel gezien. Dat is nu wel anders! In Italië zijn er drie maffiaclans. Naast de Camorra in Napels, de Cosa Nostra op Sicilië en ‘Ndrangheta in Calabrië (in de teen van de laars).

Processed with MOLDIV

Ik ben heel benieuwd hoe we het gaan hebben in Italië, met name in de omgeving van Napels. Reisbloggers zijn wisselend over de stad. We gaan het ervaren.

Ben jij al in Napels geweest? Hoe vond je het daar?


Een reactie op “Maffia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s