Criminaliteit op de Biblebelt | Criminologie week 1 2018

Elke week kies ik een interessant nieuwsbericht met criminaliteit in de hoofdrol. Deze week koos ik voor het artikel Criminaliteit op de Biblebelt uit het Reformatorisch Dagblad. Want ja, ook op de Biblebelt komt criminaliteit voor. Niets menselijks is hen vreemd.

De Biblebelt is het gebied waar gemiddeld genomen de meeste gereformeerden wonen. In Nederland loopt dat gebied in een brede strook over het land, van Zeeland naar Overijssel. Dit gebied komt over het algemeen vooral in het nieuws vanwege het niet vaccineren van kinderen tegen ziektes.

Crimitivity Criminaliteit op de Biblebelt.png
Bron: Wikipedia

Een ander moment waarop de Biblebelt traditiegetrouw (negatief) in het nieuws komt, is rond Oud en Nieuw. In vergelijking met de rest van het land wordt daar tijdens deze nacht meer schade aangericht. De afgelopen jaarwisseling werd (in vergelijking met andere jaren) bestempeld als relatief rustig bestempeld, omdat het op een zondag viel.

Hoewel criminaliteit op de Biblebelt niet minder vaak voorkomt, is het wel minder zichtbaar doordat er in die omgeving anders mee om wordt gegaan. De verklaring die hiervoor wordt gevonden, is dat gereformeerden veel meer naar binnen zijn gericht, bagataliseren en daarmee problemen onbesproken laten en de sociale controle binnen de gemeenschap sterk is. Ruzies met geweld en schade worden meer onderling besproken en opgelost (schade vergoed). De politie komt hier dus minder aan te pas, omdat ze bang zijn dat het de gereformeerde gemeenschap schaadt wanneer de politie betrokken raakt.

IMG_0571

Met uitzondering van oud en nieuw dus. Dat is het moment dat mensen uit de Biblebelt uit de band springen. Er worden vreugdevuren gemaakt met kerstbomen, hout en ander afval en er is veel (illegaal) vuurwerkoverlast. De ME is zeer regelmatig nodig om brandweer en politie te beschermen tijdens hun werkzaamheden. De politie wordt tenslotte niet gezien als hun beste vriend.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s