Baangarantie in strijd tegen criminaliteit | Criminologie week 2 2018

Elke week kies ik een interessant nieuwsbericht met criminaliteit in de hoofdrol. Deze week koos ik het dicht bij huis, namelijk het artikel Baangarantie moet jongeren Rotterdam-Zuid uit criminaliteit houden.

Een geschikte remedie tegen criminaliteit bij jeugdigen is liefde. Een knappe meid is vaak een goede reden voor jongens om zich weer op het rechte pad te begeven. Maar de liefde kun je niet sturen. Een andere beschermende factor is het doen van een opleiding en/of het hebben van werk.

img_1031

Het idee is dat van het project in Rotterdam-Zuid is dat wanneer jongeren hun MBO opleiding afmaken, verzekerd zijn van een baan. In dit gebied is namelijk hoge werkeloosheid onder jongeren en zitten bedrijven te springen om goed opgeleide arbeidskrachten. Leerlingen van het VMBO worden verleid om voor bepaalde MBO opleidingen te kiezen om zo verzekerd te zijn van werk. Inmiddels zijn er al 500 baangaranties afgegeven.

Een mooi initiatief. De kans dat een jongere die naar school gaat en/of een (bij)baan heeft is minder vaak crimineel, dan wanneer er geen school of werk is. Dagbesteding is altijd goed. De verleiding (op werkgebied) die nog overblijft is dat je in de criminaliteit sneller meer kunt verdienen. Maar als die jongeren tijdens hun opleiding of nuttige vrijetijdsbesteding een leuke lief ontmoeten, is die verleiding nog weer wat minder groot.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s