Waarom zou je mollen? | Criminologie week 3 2018

Elke week kies ik een interessant nieuwsbericht met criminaliteit in de hoofdrol. Deze week (ik loop met mijn berichten twee weken achter) was de rechtszitting tegen de politiemol. Dat sprak me extra aan, omdat ik nu ook volop in het programma Wie is de Mol zit.

De politiemol wordt ervan verdacht informatie te hebben verkocht aan criminelen. Zelf ontkent hij en zegt dat het zijn hobby is om gevoelige informatie tot zich te nemen. Gewoon zomaar zonder bijbedoelingen, voor het plezier. Bij een inval in Oirschot bij een frauderend garagehouder werden echter politiestukken gevonden die de digitale vingerafdruk van deze politiemol dragen. Dat maakt het vrij duidelijk zou je zeggen. Maar goed de man is onschuldig totdat hij door de rechter schuldig is verklaard.

Maar waarom zou je mollen?

Het antwoord daarop is vrij simpel. Om daar zelf beter van te worden, je krijgt bijvoorbeeld veel geld voor de informatie die je doorschuift en/of de bescherming die je biedt. Het is eigenlijk net zoals bij het programma Wie is de Mol. Als de Mol het goed doet, is dat heel goed voor zijn reputatie en bekendheid. Het doel in het programma is om zo weinig mogelijk geld in de pot terecht te laten komen (of er zoveel mogelijk uit te werken).

Het enige verschil tussen het programma en de politiemol is dat de eerste straks de held is en wellicht leuke tv-klusjes eraan overhoudt. De politiemol zal, indien schuldig bevonden door de rechter, wellicht jarenlang de gevangenis in gaan en moeite krijgen een fatsoenlijke baan te krijgen. Zonde om dat allemaal op het spel te zetten voor een beetje geld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s