Vergismoord | Criminologie week 4

Op 1 januari 2014 laat Rob Zweekhorst op een druilerige dag in zijn Vinexwijk in Berkel en Rodenrijs zijn twee honden uit. Wanneer hij bijna thuis is, wordt hij van dichtbij doodgeschoten. Dat was eigenlijk niet de bedoeling.

Op 13 juli 2014 parkeert Stefan Regalo Eggermont ‘s nachts zijn auto vlakbij huis nadat hij de wedstrijd Nederland-Brazilië heeft gekeken. Hij wordt neergeschoten en overlijdt direct. Dat was eigenlijk niet de bedoeling.

Op 8 oktober 2016 wordt het vuur geopend op Djordy Latumahina terwijl hij met zijn vrouw en dochtertje in een auto zit. Djordy overlijdt, zijn vrouw raakt zwaargewond en het dochtertje blijft ongeschonden (voor zover je daarvan kan spreken). Dat was eigenlijk niet de bedoeling.

Bij Rob moesten ze buurtgenoot Dennis hebben. Dennis had aan een undercoveragent vertelt dat er een partij drugs op de verkeerde datum besteld was, namelijk op een dag dat corrupte douanier Gerrit niet aan het werk was. Hierdoor werd de lading van 10 miljoen euro onderschept. Bij Stefan moesten ze een buurtgenoot hebben die dezelfde auto als Stefan heeft. De broer van deze buurtgenoot was al eerder geliquideerd in een onderwereldvete. Bij Djordy moesten ze een buurman en drugshandelaar hebben die toevalligerwijs in eenzelfde auto rijdt.

Allemaal voorbeelden van vergismoorden. Het gaat om een liquidatie waarbij iemand per vergissing wordt gedood, omdat diegene voor iemand anders (lees: crimineel) wordt aangezien. Dat was allemaal niet de bedoeling.  

Dat is lekker dan. Raak je de liefde van je leven/ je man/ je vader kwijt, omdat iemand zich vergist. Dat lijkt me niet te verkroppen. Je zou toch denken dat degene die de opdracht krijgt iemand om te leggen zich toch op z’n minst verantwoordelijk genoeg voelt om eventjes te controleren of hij wel de juiste omlegt?

De schietpartij in het Amsterdamse buurthuis waarbij de 17-jarige stagiair Mohammed omkwam, wordt door verschillende media ook omschreven als een vergismoord. Ze moesten Gianni hebben die op dat moment ook in het buurthuis aanwezig was en al twee schietpartijen overleefd had. Afgaande op de berichtgeving, betreft het hier dus geen persoonsverwisseling en kan er dus ook niet van een vergismoord gesproken worden. Hij had de pech dat hij in de buurt was. Maar Gianni leeft en Mohammed is dood. Dat was niet de bedoeling.

img_1082


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s