Cyberaanvallen | Criminologie week 5

Ieder werkdag kijk ik samen met R. tijdens het ontbijt het ochtendnieuws. Bij voorkeur het nieuws van Jan de Hoop in combinatie met weervrouw Amara Onwuka, want het botert niet zo tussen die twee. De steken onder water vliegen je om de oren.

Afgelopen week waren de DDoS aanvallen op de banken in het nieuws. “En het grappige is dat het gewoon 15-jarigen zijn die dat doen..” hoor ik R. naast me zeggen. Ik krijg er meteen een beeld bij. Zo’n puistenkop met een brilletje op de neus die achter zijn computer zit in zijn jongenskamer met de gordijnen dicht en de vuile was verspreid over de vloer die al een beetje begint te ruiken. Nog te jong voor een bijbaantje en voelt zich te oud en te slim om nog buiten te gaan voetballen. Nee, hij zoekt een echte uitdaging en dan het liefst eentje waarmee hij het nieuws haalt.

Voor de DDoS uitdaging hoeft hij niet eens heel intelligent te zijn. Een kleine investering is wel noodzakelijk. Voor een paar euro koop je op internet al het benodigde programma. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Daarbij worden een aantal computers, maar ook beveiligingscamera’s en babyfoons gehackt waardoor een netwerk ontstaat welke data naar een server sturen. Dit is zoveel data dat de server het niet aan kan en plat komt te liggen. Niet letterlijk natuurlijk! Al schetst dat ook wel een grappig beeld.. De server is tijdens zo’n aanval slecht of niet bereikbaar.  

Dit was onlangs weer het geval bij verschillende banken. Er wordt geen data gestolen, dus die vijftienjarige heeft er verder geen fluit aan. Wel moet je naderhand alert zijn op phishing mailtjes waarin bijvoorbeeld wordt gevraagd je inloggegevens nog eens te bevestigen. De (verborgen) afzender hiervan hoeft niet die vijftienjarige te zijn, dat kan ook een andere criminele profiteur zijn.

Het kan zo zijn dat jouw computer, met behulp van malware, gebruikt is voor zo’n aanval. Daar merk je namelijk niks van. Negeer verdachte mailtjes, zorg voor een goede anti-virus en dat je software up-to-date is.

img_1081

Ik schrijf mijn blogberichten vooruit. Inmiddels is bekend dat het om een 18-jarige gaat die de DDoS aanvallen puur voor de lol heeft uitgevoerd. Ik zat er dus niet ver naast, zo’n drie jaar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s