Frustraties | Creatief week 6

Ik ben er helemaal voor om niet alleen de creatieve successen met je te delen. Creatief zijn is experimenteren, vallen en opstaan en soms verrast worden door een resultaat. Wanneer die verrassing uitblijft is dat ronduit frustrerend.

Ik laat me regelmatig verleiden tot het gebruiken van nieuwe media. Lang geleden leerde ik tijdens een schilderscursus werken met houtskool, oliepastels en olieverf. De doos met al deze spulletjes heb ik nog steeds – uit nostalgie – haha dat voelt oud! Ik ben geen fan van de geur dus ik heb deze media al heel lang niet meer gebruikt.

img_1180

De laatste jaren heb ik mijn verzameling uitgebreid met onder andere aquarelverf van Van Gogh, alcoholmarkers van Action, pastelpotloden van Conté à Paris, brushmarkers van Winsor & Newton en mijn laatste aanwinst is een setje tubetjes gouache van Talens. Zo bezien valt mijn mediaverzameling aardig compleet te raken.

De afgelopen maanden heb ik zitten lonken naar Digital Art. Wat mensen daarmee kunnen maken, wow. Dat leek me wel wat, maar zoals ik dat met alle nieuwe media doe, wil ik daar niet direct al teveel in investeren. Je weet nooit of het echt leuk is en of er echt wat moois mee te maken valt. Een tekentablet is erg duur en de prijzen van tekenprogramma’s zijn ook niet echt hobby waardig.

img_1182

Via Instagram kwam ik op het programma Procreate dat voor een prima prijs op de iPad te downloaden is.  De volgende uitdaging was het vinden van een goede stylus die goed samenwerkt met mijn iPad mini 4. De Apple Pencil werkt helaas alleen met de iPad Pro wat ik stom vind. Ik moest dus op zoek naar een alternatief die beschikt over een precisie puntje, drukgevoeligheid en palm rejection. De Wacom Bamboo Fineline 3 voldeed aan alle drie. Met goede moed wachtte ik de bezorging van het pakje af.

De eerste indruk van de stylus was goed en Procreate zag er ook goed uit. Klein detail: het beloofde palm rejection werkte niet. Dat is op zijn zachtst gezegd vervelend, want dat betekent dat je je hand niet kan laten rusten op je Ipad. De Ipad denkt dan dat je op dat punt aan het tekenen bent en negeert de stylus. En dat terwijl ik het zo goed had uitgezocht allemaal. Frustraties alom.

img_1185

Wat blijkt? De techniek van de iPad mini 4 is een andere dan de palm rejection waar de stylus mee werkt. Het magnetische veld van de stylus conflicteert met de iPad mini en daardoor kunnen ze niet goed met elkaar praten. Voor de maker van een stylus schijnt het ook erg lastig te zijn om een stylus te ontwikkelen die op de iPad mini werkt, omdat ze moeten zorgen dat hun eigen techniek die van Apple omzeilt.

Gelukkig is er voor alles op een oplossing, zo ook nu. We hebben een speciale handschoen besteld welke je op korte termijn kunt ontvangen door er twintig euro voor neer te leggen of eventjes geduld moet hebben door er een eurootje op AliExpress voor te betalen. Die keuze is voor een Nederlandse snel gemaakt.

Tot die tijd stoei ik mét Procreate en Stylus en zónder palm rejection. Het is eigenlijk net of je weer opnieuw moet leren tekenen. Vagelijk zie je wel wat het moet worden, maar het lijkt toch ook nog even helemaal nergens op. Abstracte kunst noemen ze dat.

img_0393


Een reactie op “Frustraties | Creatief week 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s