Over tijdreizen en leugendetectie | Criminologie week 7

Hoewel ik de films erover wel vermakelijk vind, weet ik verder vrij weinig van tijdreizen. Waar je weinig over weet, kun je ook weinig over vertellen. Ik vind het nu al een goed artikel, wat jij!?

Onlangs dook er een man op die uit het jaar 2030 zegt te komen. Een heuse tijdreiziger dus. Het is me niet helemaal duidelijk geworden of er ook maar een kleine kans is dat tijdreizen mogelijk is. De één zegt dat het wiskundig gezien mogelijk is. Een ander gelooft er helemaal in en wil zelfs een tijdmachine bouwen. Ten slotte zegt deze site overtuigend bewijs te hebben dat tijdreizen mogelijk is. Toch heb ik er geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden dat een persoon fysiek van de ene tijd naar de andere kan reizen.

En dan duikt Noah op. Uit het jaar 2030. Om erachter te komen of dat echt zo is, wordt een leugendetector ingezet.

Hoewel velen anders beweren zijn mensen slecht in het herkennen van leugens. Wanneer mensen ervoor getraind zijn, is de kans zelfs nog groter dat ze de leugen niet goed van de waarheid kunnen onderscheiden. Om de mens wat te helpen, wordt de techniek ingezet. Met een leugendetector, een polygraaf, worden lichamelijke reacties zoals zweten, bloeddruk en ademhaling geregistreerd. Aangezien deze lichamelijke reacties samenhangen met stress, kun je er bij verhoogde stressreacties vanuit gaan dat de ondervraagde gelogen heeft. Althans, zo is de theorie.

Het gevaar van vals-positieven ligt hierbij op de loer. Misschien was die verdachte alleen maar getuige en leveren de vragen over het delict stress op. Bijvoorbeeld vanwege het herbeleven of omdat de ondervraagde bang is door de dader te worden herkend. Volgens onderzoek ligt het aantal vals-positieven op tientallen procenten. Bij een veroordeling wil je er toch wel wat zekerder van zijn dat je de juiste te pakken hebt, lijkt me. In sommige gevallen kan zo’n leugendetector behulpzaam zijn en er zijn nieuwe technieken aan toe gevoegd, maar het gaat te ver om dat er nu bij te halen. Geïnteresseerden lezen verder via deze link vanaf pagina 42.

Volgens de leugendetector spreekt Noah de waarheid. Is dat voldoende bewijs om tijdreizen mogelijk te achten? Wat mij betreft niet. Het lijkt me eerder dat Noah een beetje de weg kwijt is. Niet in de tijd, maar in het hoofd. En aangezien hij er zelf zo sterk in gelooft dat hij een tijdreiziger is, is er ook geen sprake van een leugen waarop je hem kunt betrappen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s