Alle begin is moeilijk | Creatief week 7

We zijn allemaal ooit eens begonnen met kleuren. Eerst een beetje krabbelen op papier en later krijgen deze krabbels steeds meer vorm. Als kind ben je nieuwsgierig. Je tekent niet om iets moois te maken, maar om de wereld te ontdekken. Belevenissen te tekenen en dingen te tekenen zonder voorbeeld, maar hoe je de wereld ziet. Dat is goed voor je en traint de oog-hand-coördinatie. Als het goed is, vindt je moeder het resultaat sowieso prachtig. Dat is een dikke plus en motiveert om verder te ontdekken met kleuren en vormen.

LA

Je ziet weleens illustratoren die hun kindertekening naast een recente tekening zetten. Dan denk ik altijd: jammer, dat kan ik niet. Ik heb mijn kinderentekeningen niet. Bij het nadenken over dit artikel bedacht ik me dat ik bovenstaande tekening nog wel heb. Als kind was ik vaak ziek waardoor ik regelmatig ’s nachts bij mijn ouders aan de keukentafel zat. Terwijl ik een beetje zat bij te komen maakte ik deze tekening. Uiteindelijk werd deze tekening gebruikt voor de kaft van het boekje voor mijn opa voor zijn 70e verjaardag en 50-jarig werkjubileum. Ik was helemaal niet bezig iets moois te maken en toch gebruikten mijn ouders mijn tekening voor zoiets bijzonders.

Inmiddels ben ik de fase – genieten van het tekenen ongeacht het resultaat – wel zo’n beetje voorbij. Ik geniet zeker wel van het tekenen, maar mijn perfectionistische ik wil ook graag goed resultaat zien. Daarnaast vind ik het moeilijk om het geduld op te brengen om te oefenen, maar wil ik gelijk van 0 naar 10 in plaats van het genieten van het leerproces. Zo nu en dan lukt het me wel om dat fanatisme los te laten en de tijd te nemen om een tekening op te zetten.

Processed with MOLDIV

Voor Valentijnsdag kreeg ik van mijn lief mooie felgekleurde markers. Dat was een grote verrassing, maar bracht me ook een uitdaging aangezien ik hiervoor alleen maar pastelkleurige markers had. Uiteindelijk kwam ik op tropische vissen, die hebben tenslotte de prachtigste kleuren. Op Pinterest ben ik op zoek gegaan naar foto’s van tropische vissen. Ik zocht zoveel mogelijk verschillende vormen en kleuren op zodat de tekening heel dynamisch wordt. In mijn schetsboek maakte ik een selectie en ben ik gaan oefenen met lichte schetsjes. Vervolgens ben ik de vissen gaan natekenen op speciaal markerpapier.  Met dat speciale papier drukken de markers niet door op onderliggende bladen en is het bleedproof waardoor je strakke lijnen kunt tekenen. Het is leuk om te zien dat hoe vaker ik de visjes opnieuw tekende, des te meer ze mijn “handtekening” mee kregen en minder een kopie van de foto werden.

IMG_8941_Foto

Eenmaal tevreden over mijn schetsjes op het markerpapier, ben ik het lijnwerk van de vissen gaan doen. Vervolgens ben ik de schetsjes uit gaan gummen en toen verloor ik mijn motivatie. Een andere eigenschap van markerpapier is namelijk dat het heel dun is. Hoewel ik heel voorzichtig was met gummen, is er toch een vouw in gekomen. Nu ligt het papiertje glad te worden onder een dikke stapel boeken. Een aantal visjes heb ik opnieuw getekend in een nieuw schetsboekje en deze heb ik wel kleur gegeven met die mooie nieuwe markers van mijn lief.

IMG_5362_Foto


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s