Dark Number | Criminologie week 8

Vanmorgen op het nieuws het bericht dat er helemaal niks klopt van de criminaliteitscijfers. De criminaliteit daalt helemaal niet, maar stijgt juist!

Onder andere twee vakbonden brengen dit onder de aandacht van de Kamercommissie Justitie en Veiligheid en vragen de Kamercommissie om dit nog eens te laten bekijken door de Rekenkamer. De overheid baseert haar beleid op deze cijfers. Logisch dat onder andere de vakbonden zich zorgen maken. Als de criminaliteit daalt kan er bezuinigd worden, althans dat is de angst. Je hoort wie het zegt en waarom.

De criminaliteitscijfers bevatten alleen de geregistreerde criminaliteit. Dat zijn de delicten waarvan aangifte is gedaan en/of waar de politie zelf achter komt door ingrijpen. Hierin zitten dus niet de delicten waar geen aangifte van is gedaan. Van inbraken zijn de cijfers bijvoorbeeld redelijk goed, aangezien aangifte noodzakelijk is voor de verzekering. Wanneer iemand zijn portemonnee verliest tijdens het winkelen, terwijl diegene misschien wel zonder te weten gerold is, wordt veel minder aangifte gedaan (tenzij er een rijbewijs of ID bewijs in zit, daar moet je wel weer aangifte van doen). Je krijgt er je portemonnee niet mee terug en de politie zal over het algemeen geen aanknopingen hebben om onderzoek te toen.

Vaak hebben ze ook de mankracht niet om dat te onderzoeken en dat is nu juist hun zorg. Mensen hebben het vertrouwen niet dat het zin heeft om aangifte te doen. Als er toch niks mee gebeurt, waarom zou je dan de moeite nemen om aangifte te doen? Heel begrijpelijk allemaal, maar niks nieuws hoor. Dat Dark Number zoals dat in de criminologie heet is (al sinds 1910) een bekend fenomeen. Het getal dat onbekend is, is vaak groter dan wat er bij de politie bekend is.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) doet onderzoek naar het Dark Number. Ergens in het voorjaar van dit jaar worden de uitkomsten van het meeste recente onderzoek bekend gemaakt. Die vakbonden moeten gewoon nog even geduld hebben dus.

img_0406


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s