Citytrip Napels | Reis special

Onze vakantie in (de omgeving van) Napels was niet zo’n succes. We boekten voor twee weken een hotel in Varcaturo met het idee om één van de twee weken aan het zwembad door te brengen. Daar was ik wel aan toe. De Italianen hadden andere plannen. Vanaf 1 oktober noemen ze het winter, ongeacht de zomerse temperaturen. Het zwembad was mooi dicht (en dat was nergens vermeld). Een alternatief was er niet (alle zwembaden waren dicht), al hebben we er wel even over gedacht om lekker naar Portugal te vliegen. Daar zijn ze er wel voor de toeristen. We wilden ons ook weer niet laten kennen en wilden toch ook het één en ander zien. Aangezien je er niks aan hebt om te lezen wat we niet leuk vonden aan deze omgeving, schrijf ik liever een blogpost over de ideale citytrip in Napels (en omgeving).

Dus bij deze.

Wanneer je van steden houdt, is Napels zeker een interessante stad om te bezoeken. Ik zou je dan wel aanraden om er echt een korte citytrip van te maken met uitstapjes naar drie bezienswaardigheden die zich in de nabije omgeving bevinden. Boek een leuk hotelletje in de stad en hou hierbij rekening met de spannende wijken. Een auto huren is niet nodig, je kun de bezienswaardigheden buiten de stad prima met het openbaar vervoer bereiken. Daarbij rijden Italianen als gekken. Zo zien ze de stoplichten bijvoorbeeld meer als een suggestie dan als een plicht. Parkeren in de stad is duur, een uitdaging en het is lastig niet opgelicht te worden bij het tanken.

Napels

Het leukste aan het bezoeken van een stad vind ik het wandelen door de volksbuurt. Je struikelt er een stuk minder over de toeristen, ontmoet er locals, ziet hoe de Napolitaan leeft en je kunt er heerlijk eten.

Crimitivity_Italie_Napels14
Quartieri Spagnoli is een heerlijke kleurrijke, volkse buurt om doorheen te wandelen.

Vanuit deze wijk kun je, via de evenzo kleurrijke markt naar de Funicolare wandelen om het hogerop te zoeken. Vanaf Vomero heb je vanaf verschillende plekken een prachtig zicht op de stad. Het uitzichtpunt in Park Villa Floridiana moet het mooiste zijn, maar vanaf Castel Sant Elmo kun je ook mooi over de stad uitkijken.

Crimitivity_Italie_Napels23
Uitzicht op het centrum vanaf Castel Sant Elmo.

Op de Via Toledo kun je prima winkelen. De meeste ketens zijn daar wel vertegenwoordigd. Als je net zo van winkelen houdt als ik, kun je ook naar een groot winkelcentrum buiten de stad: Centro Commerciale Campania.

Crimitivity_Italie_Napels17
De kleurrijke markt in Quartieri Spagnoli levert wel mooiere beelden op.

In Napels kun je een aantal kastelen en een paleis bezoeken. Zoals Castel Nuovo, het prachtige Palazzo Reale en Castel dell’Ovo. Dat laatste kasteel kun je gratis bezoeken. Altijd fijn voor de Zuinige Hollander. Castel dell’Ovo geeft ook weer een mooi uitzicht op de stad en de Golf van Napels.

Crimitivity_Italia_Napels6
Links op de foto Palazzo Reale.

Wij vonden het heerlijk om over de boulevard aan de Golf van Napels te lopen. Langs de haven met de bootjes en later de grote cruiseschepen. Zo in het zonnetje met een heerlijk zeebriesje lacht het ultieme vakantiegevoel je toe.

Crimitivity_Italia_Napels2

Vanaf het water heb je ook al mooi uitzicht op de volgende bezienswaardigheid in deze omgeving; vulkaan Vesuvius.

Vesuvius & Pompeï

Wij hebben de Vesuvius niet beklommen, maar het schijnt een leuke ervaring te zijn. Het is wel een hele klim. Je kunt hier het beste met het openbaar vervoer naartoe gaan, want (afgaande op de ervaringen) is parkeren een gedoe en met het ov kun je dichterbij komen. Dat scheelt weer.

img_1087
Vesuvius bestaat uit twee delen.

Pompeï hebben we wel bezocht en mag zeker niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Napels. Het is zo indrukwekkend en onvoorstelbaar groot dat je er wel een paar dagen kan doorbrengen. Je kunt je het beste laten begeleiden door een gids, boekje of audio guide. Er is anders geen beginnen aan, je mist met die begeleiding geen hoogtepunten en kunt wat je ziet beter plaatsen. Begeleidende bordjes zijn er bijna niet.

Crimitivity_italie_Pompei_11
Een van de vele villa’s met prachtige binnentuin.

Amalfikust

De Amalfikust is volgens vele de mooiste kust van Europa. Het is zeker een bezoek waard. Het water is vele tinten blauw, de kliffen steil, de wegen smal en de huizen kleurrijk en knap tegen de kliffen aan gebouwd.

Crimitivity_Italie_Amalfi4
Maioiri

Ik heb het niet zo op steile kliffen en daarom besloten we de route in tegengestelde richting te rijden. De meeste reisgidsen starten met een route in Positano en eindigen in Vietri Sul Mare. Door het in tegengestelde richting te doen, dus van oost naar west, zaten we aan de goede kant van weg. We hoefden niet langs de afgrond te rijden. Dat scheelde een hoop zweetdruppels!

Crimitivity_Italie_Amalfi7
In Positano hebben ze heel knap tegen de kliffen gebouwd.

Capri

Vanuit Napels kun je met een veerboot Naar Capri. Het schijnt een aanrader te zijn om dit eiland te bezoeken. Wel heel toeristisch. Wanneer je niet van die drukte houdt, kun je ook een ander eiland bezoeken. Wij hadden ons oog laten vallen op Procida. Dit eiland is een stuk rustiger en de natuur op het naastgelegen eiland Vivara schijnt heel mooi te zijn. Doordat ik ziek werd tijdens onze vakantie, hebben we uiteindelijk geen enkel eiland in de Golf kunnen bezoeken.

Crimitivity_Italia_Napels3
Gelukkig hadden we aan het begin van de vakantie al flink genoten van de Golf van Napels.

Zoo di Napoli

Eén van mijn collega’s wist het onlangs mooi te omschrijven: “Oh, jij spaart dierentuinen!” Dat klopt, ik spaar dierentuinen. Overal waar ik ben, iedere vakantie of uitstapje bezoek ik de lokale dierentuin. Zo ook in Napels. Zoo di Napoli is een kleine dierentuin met nog verrassend veel wilde dieren. Ook wanneer je geen dierentuinen spaart, is het een aanrader om te bezoeken. Het kost niet veel, ook al zo fijn voor de Zuinige Hollander.

Bovenstaande tips, zijn een samenvatting van mijn eerder geplaatste blogberichten. Wanneer je toch liever een hotel buiten de stad zoekt, kun je hier over onze ervaringen in Varcaturo en omgeving lezen. De uitgebreide verslagen van Pompeï, Amalfi en Napels kun je lezen door op de betreffende plaats te klikken.

Tijdens het schrijven van het verslag realiseer ik me dat ik nog niks heb geschreven over de oplichtingspraktijken bij de benzinepomp. Voor de liefhebbers zal ik dat alsnog toelichten.

Wanneer je regelmatig reist met een huurauto weet je dat je beter niet kan tanken langs de snelweg. Lokaal is het altijd goedkoper. Wij houden altijd de prijzen bij de pomp in de gaten en ontdekten in Italië dat de prijs langs de snelweg ook heel redelijk was. Rond €1,60 de liter, prima prijs. Wanneer je aankomt bij een pompstation wordt er netjes voor je getankt. Vaak door een perfect Italiaans sprekende Afrikaanse immigrant. Communiceren kun je niet, maar dat leek ons geen probleem.

Wanneer je Oplichters in het Buitenland hebt gekeken, heb je misschien ook wel de aflevering over de Monkey gezien. Dit is een kastje die taxichauffeurs gebruiken om de prijs op te drijven. Wij verdenken de Italiaanse benzinestations, overigens ook die van de bekende merken, ervan dat zij ook beschikken over zo’n kastje. Wij rekenden namelijk uiteindelijk rond €1,95 af. De liter. Geen. Prima. Prijs.

De vrolijke Afrikaanse Italiaan begreep onze kritische vraag uiteraard niet. Of hij wilde het niet begrijpen. We hadden er in ieder geval niks aan. Naast ons werd een Italiaanse zakenman getankt en die rekende dezelfde prijs af.  Ze doen het in ieder geval niet alleen bij toeristen. Maar de abrupte prijsverhoging (van infopaal langs de weg naar de pomp) was daarmee nog niet verklaard.

Bij het hotel kregen we uitleg. Italianen zien toeristen als de bad guys, de mensen die je op kunt lichten (haar woorden). Zo gaat dat ook bij de benzinepomp. Als er voor je getankt wordt, komt er zeker 30 cent bovenop de literprijs. Zelf tanken is geen optie, je hebt daar vaak een speciaal pasje voor nodig.

Uiteindelijk is het ons wel gelukt om voor de juiste prijs te tanken. De laatste keer tankten we bij een benzinepomp in de straat van het hotel. Dat gebied is niet toeristisch dus daar kun je nog voor een redelijke prijs tanken. Ik raad je dan ook om niet tot de laatste druppel te wachten, maar de tijd te nemen om een benzinepomp te vinden waar je wel voor de juiste prijs kunt tanken. Let goed op de prijs aan de pomp zelf!


Een reactie op “Citytrip Napels | Reis special

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s