Partnermoord | Crimineel week 9

Heb jij ook weleens dat je je partner wel achter het behang kunt plakken? Niet om grote dingen, maar juist om die onbenullige. Het welbekende dopje van de tandpasta, het zogenaamd wel luisteren, maar niet horen wat je zegt of die eeuwige wc-bril die omhoog blijft. Herkenbaar dames?

img_0412

Sommige partners gaan een stapje verder dan het figuurlijke achter het behang plakken. Het escaleert met geestelijk en/ of lichamelijk geweld en in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn het niet alleen de heren die overgaan tot fysieke maatregelen. Daarnaast is het zeker niet zo dat vrouwen dit alleen maar inzetten ter verdediging. Ook vrouwen zijn prima in staat om hun partner lelijk te verwonden en schuwen daarbij geen hulpmiddelen.

Nu we deze misvatting uit de wereld hebben geholpen, is het tijd voor de actualiteit.

Maandagochtend rond 10.15 uur is er een vrouw dood aangetroffen in een woning in Amersfoort. De 75 jarige partner (m) wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het overlijden.  Wat er gebeurt is, daar kan je alleen maar naar gissen. Het enige wat de politie erover kwijt wil is dat het motief vermoedelijk in de relationele sfeer ligt.

img_1082

Het is nog niet zo makkelijk om partnergeweld vanuit wetenschappelijk onderzoek te verklaren. De oorzaak kan in middelengebruik liggen, in een psychiatrische stoornis of met macht binnen de relatie te maken hebben. Haat en liefde liggen dicht bij elkaar, zullen we maar zeggen.

Het risico dat partnergeweld uit de hand loopt en eindigt in partnermoord wordt vergroot door de aanwezigheid van wapens in huis, eerder geweld, een stiefkind binnen het gezin, werkloosheid en/ of vervreemding van elkaar.

Laat dit een waarschuwing zijn; eenmaal achter het behang geplakt is het risico al iets groter dat het uit de hand loopt. Wees dus lief voor elkaar!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s