Crimi-kieswijzer Rotterdam | Crimineel week 10

Zo aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen heb ik een hulpmiddel om de juiste keuze te maken voor de deviante medemens. Ik ben de beroerdste niet.

Om tot deze kieswijzer te komen, heb ik de partijprogramma’s van de zeven grootste partijen in Rotterdam gescand op hun voorgestelde ideeën van veiligheidsbeleid. Er zitten best wel wat verschillen tussen de diverse partijprogramma’s, maar ook tegenstrijdigheden binnen één van de programma’s.

img_1329

Leefbaar Rotterdam staat voor een harde aanpak van criminaliteit. De politie moet hiertoe zoveel mogelijk bevoegdheden hebben. Als het aan de Leefbaren ligt wordt bijvoorbeeld preventief fouilleren in de hele stad mogelijk. Daarnaast willen ze het veiligheidsgevoel aanpakken door de kleine criminaliteit aan de pakken. Daarnaast willen ze een top-100 maken van criminele gezinnen in de stad en deze op de huid zitten.

PvdA wil de stad veilig maken “met elkaar”. Ze willen investeren in veiligheid door wijkagenten meer bevoegdheden te geven en in deradicaliseringsprogramma’s.

D66 is van mening dat veiligheid ten dienste moet staan van vrijheid en niet andersom. De partij is niet van plan om veiligheidsbeleid op basis van angst in te zetten. Rechtvaardigheid is een belangrijke waarde. Ook tolerantie is belangrijk, met moet elkaars grenzen respecteren.  Er moeten meer wijkagenten en meer cameratoezicht komen, en er moet meer gebruik worden gemaakt van bodycams. Oja en licht noemen zij een belangrijk middel om het veiligheidsgevoel te vergroten. En dat is dan weer een tegenstrijdigheid met hun plan om niet op basis van angst beleid in te zetten – angst is namelijk ook een gevoel.. Lekker consequent D66!

SP wil investeren in de fysieke aanwezigheid van politie in elke wijk. Menselijk toezicht werkt namelijk beter dan camera’s. Het veiligheidsbeleid om preventief zijn, om ontsporen en radicaliseren te voorkomen. Met behulp van Buurt Bestuurt willen ze bewoners betrekken in het veiligheidsbeleid. De partij is van mening dat beleid niet op groepen moet zijn gericht, maar op individuele overlastgevers. Ze zien het nut niet zo van preventief fouilleren, want dat is vaak “weinig effectief”.

VVD staat voor de veiligheid van alle Rotterdammers en dat is toch een fijn idee. De partij is van plan slachtoffers te beschermen en overtreders te bestraffen. Verder worden de moderne middelen ingezet om de misdaad aan te pakken en wordt ook de kleine crimineel/ overlastgever/ verkeersovertreder niet ontzien.

CDA heeft een gedetailleerd plan beschreven hoe ze criminaliteit in Rotterdam aan willen pakken. Zo is de partij van plan om zich in te zetten voor het onmogelijk maken van ondermijnende criminaliteit en heeft de partij aandacht voor ICT-criminaliteit. Verder moeten ouders aangesproken worden op de misdragingen van kun kind en worden, indien beschikbaar, de beelden daarbij getoond. Recidive moet worden voorkomen met inzet van reclassering en er moet meer cameratoezicht komen. Dat was nog maar een greep uit de voorgenomen maatregelen, kortom deze partij haalt alles uit de kast. Ten slotte moet de politie ook nog meer dienstverlenend optreden door bijvoorbeeld een terugkoppeling te geven na de aangifte.

GroenLinks staat meer voor de aanpak van milieudelicten, na herhaling moet het mogelijk zijn om bedrijven te sluiten. Verder staan ze voor een preventieve en effectieve aanpak en willen ze investeren in de sociale samenhang en in een schone buurt. Door de inzet van wijkagenten en met behulp van Buurt Bestuurt moet criminaliteit voorkomen worden. Daarnaast moeten hulpverleners getraind worden in de-escalerend optreden en moet er worden geïnvesteerd in cybersecurity.

img_1084

Waar moet je als deviante medemens nou op stemmen? Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de VVD, zij staan voor veiligheid voor alle Rotterdammers dus ook voor die van jou. Al vrees ik dat ze dat niet bedoelen. Als je op CDA stemt, weet je tot in detail hun plannen en kun je daar een beetje rekening mee houden. Prettig voor de berekenende crimineel. Ik denk dat ik zelf het minst zou vrezen voor GroenLinks zolang je het milieu maar niet belast.

Processed with MOLDIV

Als vanzelfsprekend rolt hier ook een stemadvies voor angsthazen uit. De keuze voor de angsthaas is reuze! Van een harde aanpak van Leefbaar Rotterdam tot de gedetailleerde plannen van CDA. D66 lijkt niet zo’n goede keus aangezien zij niet van plan zijn om hun beleid op veiligheidsgevoelens te laten varen.

Hoewel ik alleen de programma’s van Rotterdam heb doorgenomen, ga ik er vanuit dat de programma’s van de landelijke partijen in de andere gemeenten vergelijkbaar zijn. Dus doe er je voordeel mee!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s