Museum Boijmans | Buiten Tekenen week 25

Wanneer je even geen inspiratie hebt, is het een goed idee om er op uit te gaan. Dat deed ik al een paar keer tijdens onze vakantie onder andere op een terrasje en in de dierentuin. Je moet er even doorheen dat mensen over je schouder mee kijken, maar als je eenmaal in staat bent ze te negeren begint het genieten.

Drawing Lagos Zoo
Het beste uit twee werelden: tekenen in de dierentuin

Na de vakantie was de inspiratie even ver te zoeken en daarom besloot ik naar een museum in eigen stad te gaan. Ik koos voor Museum Boijmans van Beuningen en ging alleen zodat ik in alle rust kon rondkijken en schetsen.

Boijmans Collage

Hoewel het niet heel druk was, lukte het me niet om rustig te schetsen. Ik besloot foto’s te maken van een aantal schilderen die me aanspraken. In Boijmans hangen best veel schilderijen van grote meesters zoals Mondriaan, Dalí, Monet, Van Gogh, Picasso en Rembrandt. Het beeld van het jongetje was levensecht en is gemaakt volgens dezelfde technieken als Madame Tussauds, maar dan met gewone mensen. Het schilderij linksonder was mij onbekend (The Artist studio van James Ensor), maar ik vond het kleurgebruik erg mooi en de schilder heeft zichzelf in de achterkamer getekend. Het Van Nelle schilderij van Klaas Gubbels kon vanwege de Rotterdamse afkomst ook niet aan de collage ontbreken.

img_2128

Eenmaal thuis ben ik mijn favorieten van de dag na gaan schetsen om het later (schilderij voor schilderij) in te kleuren met aquarel. Ik koos voor de schilderijen van de grote meesters, want waar kun je het nou beter van leren!?

img_2176

Het leuke van zulke schilderijen te proberen na te maken, is dat je veel beter gaat kijken naar wat erop te zien is. Zo viel het me nog flink tegen om de hokjes van Mondriaan na te maken. Je bent geneigd te denken dat dat het makkelijkste is, maar ik vind die uiteindelijk het minst gelukt. In het schilderij van Monet ontdekte ik een hekje voor het huis dat ik eerder nog niet gezien had. Daarnaast was het leerzaam om het kleurgebruik te bestuderen en werd ik al wat handiger in het mengen van kleuren.

img_2177

Alle schilderijen zijn in werkelijkheid met olieverf gemaakt dus het zou een illusie zijn dat ik ze met aquarel kan reproduceren, maar dat was ook helemaal niet de bedoeling. Al deze schilders hebben hun eigen stijl die best ver van de mijne ligt. Dat maakt het juist leuk om er eens mee kennis te maken en gebruik te maken van elementen daarvan. Het idee van Picasso met de gekleurde lijnen vind ik er bijvoorbeeld eentje om te onthouden.


Een reactie op “Museum Boijmans | Buiten Tekenen week 25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s