Teekentour Rijksmuseum | Buiten Tekenen week 26

Mijn bezoekje aan Boijmans smaakte naar meer! Tijdens het surfen op internet kwam ik toevalligerwijs bij een nieuwe leuke activiteit, namelijk de Teekentour van het Rijksmuseum.

Iedere zaterdagmiddag (buiten de vakanties) organiseert de Teekenschool van het Rijksmuseums een rondleiding waarbij je flink aan het werk wordt gezet. Toen ik over deze leuke activiteit las, was een paar dagen later de laatste Teekentour voor de zomervakantie. Onze plannen werden spontaan gewijzigd in een uitje naar Amsterdam.

Crimitivity Rijksmuseum Teekentour 6

Na een korte uitleg van de docent en afkomst-rondje van de deelnemers (uit USA, Vietnam, UK, Hoorn en Rotterdam) werden de schetsboekjes en potloden uitgedeeld. Tussen allerlei bronzen beeldjes kregen we onze eerste opdracht. We moesten ons voorstellen dat we bovenop het beeldje stonden en van daaruit de contouren natekenen zonder op ons papier te kijken en zonder het potlood van het papier te halen. Daarbij moesten de lijnen die dichtbij donkerder zijn en de lijnen verder weg lichter.

Crimitivity Rijksmuseum Teekentour 1

Dat viel nog niet mee! Het idee van een ander uitgangspunt is wel heel goed, omdat je je dan eens niet concentreert op de neus en de ogen. Het is nogal tegennatuurlijk om niet op je papier te mogen kijken, maar het is me redelijk gelukt om dat niet teveel te doen. Toen ik Cupido eenmaal had getekend, verbaasde het me dat hij nog best herkenbaar was. Dat verwacht je niet als je niet op je papier mag kijken. Door delen wat donkerder te maken, gaat daar je aandacht naartoe. Daarnaast stralen de armen kracht uit, wat klopt want bij Cupido staat de boog altijd gespannen!

Crimitivity Rijksmuseum Teekentour 5

Bij de tweede opdracht moesten we van binnenuit beginnen te tekenen, bijvoorbeeld vanuit de buik of het hart. Het idee hierachter is dat je nooit gelijk de vorm van iets goed na kan tekenen wanneer je het voor het eerst ziet. Onze modellen voor deze opdracht waren de Weepers of the tomb.

Ik ben begonnen vanuit de taille van deze dame en van daaruit kreeg ze steeds meer vorm. Het was leuk om te zien dat dat ook werkte en daarmee is het resultaat van deze opdracht mijn favoriet van de dag. Na het krassen, mochten we met wat sterkere lijnen de contouren en details aangeven. Zo leuk om te zien dat het dan ook echt gaat lijken. Kun je zien waar ik bij deze tekening de aandacht heb geprobeerd te leggen?

Crimitivity Rijksmuseum Teekentour 3

De derde opdracht was me niet helemaal duidelijk. Ook hierbij moesten we weer van binnenuit beginnen en van daaruit zouden de contouren vanzelf ontstaan. Door verschil te maken in lijnen, richtingen en kracht krijg je een meer dynamische tekening.

Crimitivity Rijksmuseum Teekentour 4

De Teekentour is echt een aanrader is om te doen. Het kost je alleen een museumkaartje – de tour is namelijk gratis. Tijdens de zomervakantie zijn er andere activiteiten. Zo kun je elke dag lekker Buiten Tekenen.  Er staan schildersezels in de tuin waar je lekker achter kunt zitten en je krijgt tips van een docent.


Een reactie op “Teekentour Rijksmuseum | Buiten Tekenen week 26

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s